Turbo computer?Met de vlam in de pijp

[TEKST] Volgens Microsoft zou Windows niet veel meer dan 30 seconden nodig mogen hebben om op te starten. Doet je pc er langer over, probeer dan eens deze tips. Ze leveren een fikse tijdwinst op.

1. Mee-eters verwijderen
Tijdwinst: 9,32 seconden

De meeste pc-gebruikers installeren al eens wat extra software of halen een gratis programmaatje van het net. Op den duur cre?er je zo een hoop digitale ballast, die het opstarten kan vertragen. Een goede tip is om alle overbodige programma’s die samen met Windows opstarten te verwijderen. Geef het commando msconfig in het venster Uitvoeren van het startmenu om het programma te openen. Op het tabblad Opstarten krijg je een overzicht van alle programma’s die samen met Windows opstarten. Het volstaat het vinkje te verwijderen naast de items die je niet langer nodig acht. Twijfel je, raadpleeg dan een online bron als www.sysinfo.org/startuplist.php , http://startup.networktechs.com of www.processlibrary.com/directory . Ook bij Windows Vista krijg je meer uitleg over het soort programma’s: start de Windows verkenner op, klik op Hulpprogramma’s en kies Softwareverkenner . Bij Categorie selecteer je vervolgens Programma’s in de map Opstarten .

2. Services
Tijdwinst: 5,34 seconden

Tegelijk met Windows starten ongemerkt nog tal van andere programma’s op, de zogenoemde services. Die voeren op de achtergrond allerlei taken uit. Ook hiervoor kun je weer terecht bij Msconfig , dit keer op het tabblad S ervices . Plaats hier bij voorkeur een vinkje onderaan bij Alle microsoft-services verbergen en verwijder nu de vinkjes bij de overgebleven items. Sommige onderdelen, zoals de service van je antivirustool bijvoorbeeld, laat je natuurlijk ongemoeid. Het is trouwens niet omdat een service van Microsoft afkomstig is dat je die zomaar zijn gang moet laten gaan. Maar schakel nooit zomaar een voor jou onbekende service uit: sommige services (van Microsoft) zijn namelijk absoluut onmisbaar. Rijst er opnieuw twijfel, consulteer dan online bronnen als www.techspot.com/tweaks/winxp_services/print.shtml

3. Opstartlogo en time-out

Tijdwinst: 1,15 seconden Tips 1 en 2 hebben je ongetwijfeld flink wat tijdwinst opgeleverd. De volgende tips zijn minder spectaculair, maar wij gaan voor elke seconde. Het opstartlogo van Windows kun je uitschakelen. In XP kan dat via Msconfig , waar je op het tabblad Boot.ini een vinkje plaatst bij /noguiboot . In Vista kun je ook terecht bij Msconfig . Hier heet het tabblad wel Computer opstarten , kies daarna voor de optie Zonder gebruikersinterface starten.

4. Doorstart

Tijdwinst: 4 seconden Ben je de enige gebruiker van je pc, dan kun je Windows zo instellen dat je automatisch op je bureaublad terechtkomt zonder je eerst aan te melden. Daarvoor tik je in het venster Uitvoeren van het startmenu de opdracht Control userpasswords2 in. Verwijder op het tabblad Gebruikers het vinkje bij Gebruikers moeten een gebruikersnaam en wachtwoord opgeven om deze computer te kunnen gebruiken . Bevestig met OK en vul de account in waarmee Windows standaard moet opstarten. Achteraf kun je deze handeling altijd weer ongedaan maken.

5. Grafisch
Tijdwinst: 1,36 seconden

Tovert Windows bij het opstarten een van je fraaie vakantiefoto’s op je bureaublad? Best leuk, maar zo’n gimmick heeft zijn prijs: een (iets) langere opstarttijd. De achtergrond van je bureaublad schakel je als volgt uit: klik met de rechtermuisknop op het Bureaublad en kies Eigenschappen . Ga naar het tabblad Bureaublad en selecteer (geen) in de lijst. Je kunt het natuurlijk nog drastischer aanpakken en Windows van alle franje ontdoen. Hiervoor klik je met de rechtermuisknop op (Deze) computer , waar je eigenschappen selecteert. Ga naar het tabblad Geavanceerd (in Vista klik je eerst nog op Geavanceerde systeeminstellingen ) en druk op de bovenste knop Instellingen . Op het tabblad Visuele effecten stip je vervolgens Beste prestaties aan.

6. Gestript (XP-Lite)
Tijdwinst: 3,95 seconden

Uit tips 1 en 2 bleek al dat er samen met Windows vaak heel wat ballast wordt opgestart. Ook Microsoft zelf heeft ervoor gezorgd dat samen met Windows allerlei toeters en bellen opstarten. Veel van die onderdelen laten zich niet zomaar verwijderen. Daarvoor kun je een extra programmaatje binnenhalen zoals XP-Lite (www.litepc.com). De bediening is erg eenvoudig: open het tabblad Add/remove components en verwijder het vinkje naast de onderdelen die je uit Windows wilt lichten. Via de link More information krijg je gedetailleerde uitleg. Als je twijfelt, kun je het item beter ongemoeid laten. Een stevige knipbeurt op ons testsysteem leverde bijna 4 seconden winst op tijdens het opstarten. We raden wel aan een back-up van je gegevens te maken vooraleer je met deze tool aan de slag gaat.

7. Afsluiten
Tijdwinst: circa 105 seconden (stand-by)

Het lijkt wat vreemd: een item als ‘afsluiten’ in een artikel dat over het versnellen van de opstarttijd gaat. Toch heeft de manier waarop je Windows afsluit een directe impact op de opstarttijd. Veel gebruikers kiezen namelijk standaard voor afsluiten, waarna Windows ?n je toestel volledig uitgeschakeld worden. Maar er bestaan enkele handige alternatieven. Zo kun je ervoor zorgen dat Windows alle openstaande documenten en toepassingen naar het RAM-geheugen wegschrijft en bepaalde onderdelen van je pc vervolgens onder (minimale) stroom houdt. In XP heet dat stand-by, in Vista slaapstand. Deze toestand zorgt ervoor dat Windows de volgende keer stukken sneller opstart. Alles wat in het RAM-geheugen zat, verdwijnt natuurlijk als de stroom uitvalt. Speel je liever op veilig, zorg er dan voor dat de geopende toepassingen en documenten (ook) op je harde schijf worden weggeschreven alvorens de pc zich uitschakelt. Vista voegt er trouwens nog een derde slaapmodus aan toe: de hybride slaapstand, die de gegevens niet alleen naar het RAM-geheugen, maar bij wijze van back-up ook naar je harde schijf wegschrijft.

(bron: nieuwsblad.be)

Trefwoorden: , , ,

Niet gevonden?

Bad of douche?

Resultaten

Laden ... Laden ...

Archief

Categorieën

Krimineel

kri•mi•neel 1 (de ~ (m.), -nelen)
1 misdadiger
kri•mi•neel 2 (bn.)
1 strafrechtelijk
2 misdadig 3 [inf.]
geweldig, buitengewoon, fantastisch
kri•mi•neel 1 (de ~ (m.), -nelen) 1 misdadiger kri•mi•neel 2 (bn.) 1 strafrechtelijk 2 misdadig 3 [inf.] geweldig, buitengewoon, fantastisch

Sponsor

 

Gehost door

TransIP