Blauwe Tonijn bijna uitgestorven

Ter Zake: Tonijn, 20.15u – Canvas (VRT) Belgi?
Illegale overbevissing heeft van ’s werelds favoriete vis een flink bedreigde soort gemaakt en als er niet snel iets gebeurt, eet je uw broodje Tonijntino binnenkort zonder haar belangrijkste ingredi?nt. De documentaire Tonijn zoekt uit hoe het door de globalisering van de Japanse keuken zo ver is kunnen komen.

Alles wat u nog niet wist en mogelijk ook helemaal niet wilde weten over tonijn.

Fish facts: De blauwvintonijn is de grootste en meest gegeerde tonijn. Hij kan tot 3 meter lang worden, tot 700 kilogram zwaar en meer dan dertig jaar oud. De laagste snelheid waartegen hij zwemt is 8 kilometer per uur, maar hij haalt ook snelheden van 80, volgens sommige bronnen zelfs 90 kilometer per uur.

Tonijn leeft in alle wateren, behalve in de polaire zee?n, maar komt het meest voor in de Stille Oceaan. Jaarlijks wordt daar zo’n 2,3 miljoen ton gevangen, goed voor 66 procent van de totale vangst.

Voor 1903 werd tonijn absoluut niet als een delicatesse beschouwd. Het was pas tijdens een plotse schaarste aan sardines dat men besloot tonijn in te blikken. Het succes werd bestendigd tijdens de Eerste Wereldoorlog omdat de troepen in Europa het handige en prote?nerijke voedsel wel konden smaken.

[youtube t12Tby8oTE0 nolink]

Van overbevissing gesproken: in de Middellandse Zee zou jaarlijks 32.000 ton mogen worden bovengehaald, maar volgens experts haalt de illegale visserij nog eens 20.000 ton extra op. Dat tonijn zeer duur over de toonbank gaat, komt zijn voortbestaan niet ten goede. Op de vismarkt van Tokio tellen restaurateurs op piekmomenten tot 1000 euro per kilogram neer, wat tonijn de meest waardevolle – en bijgevolg gegeerde – zeevis maakt.

Al in 2005 trok het WWF aan de alarmbel na een onderzoek over de illegale visserij. Sinds 2006 wordt er geijverd voor een algemeen visverbod op blauwvintonijn. Andere soorten tonijn zijn minder in gevaar en de kans is dus groot dat zij in de toekomst tussen uw sandwich belanden.

Ter Zake: Tonijn, 20.15u – Canvas (VRT) Belgi?

Niet gevonden?

Bad of douche?

Resultaten

Laden ... Laden ...

Archieven

Categorieën

Krimineel

kri•mi•neel 1 (de ~ (m.), -nelen)
1 misdadiger
kri•mi•neel 2 (bn.)
1 strafrechtelijk
2 misdadig 3 [inf.]
geweldig, buitengewoon, fantastisch
kri•mi•neel 1 (de ~ (m.), -nelen) 1 misdadiger kri•mi•neel 2 (bn.) 1 strafrechtelijk 2 misdadig 3 [inf.] geweldig, buitengewoon, fantastisch

Sponsor

 

Gehost door

TransIP