Levend begraven

[VIDEO] In Brazili? is ophef ontstaan over een ?docudrama? dat zich afspeelt bij de Suruwaha, een klein indianenvolk van ongeveer 120 mensen in het noordwesten van het land. De film ‘Hakani’ gaat over infanticide, een praktijk die volgens de makers veelvuldig voorkomt onder verschillende indianenvolken in de Amazone. Infanticide is het gebruik ongewenste kinderen te doden, of in het bos achter te laten. Jaarlijks zouden honderden inheemse kinderen levend begraven worden.

Daar zijn verschillende redenen voor. Geestelijk of lichamelijk gehandicapten worden als minderwaardig gezien of als bezeten door kwade geesten. Daardoor zouden ze de gemeenschap ongeluk brengen. Tweelingen worden beschouwd als het bewijs dat de moeder met meerdere mannen heeft geslapen. Zelfs het (ongewenste) geslacht van het kind kan al aanleiding zijn om het te doden.

Niet alleen heel jonge kinderen worden gedood of na de geboorte in het bos achtergelaten. Er is een geval bekend van een 15-jarige die vermoord werd.

Hakani
De film gaat over het geestelijk gehandicapte meisje Hakani. Zij speelt haar eigen verleden. Ze is onder dwang van de gemeenschap door haar broer levend begraven, maar uiteindelijk door Bibi, een andere broer uit het graf gered. Hij heeft haar ontvoerd en drie jaar verzorgd.

In de film zien we haar als 10-jarig meisje. Ze vertelt dat ze zichzelf speelt. Aan de film werken mensen uit verschillende inheemse groepen mee. Doel is de praktijk van infanticide aan te klagen.

Van de documentaire is een clip gemaakt die nu op YouTube te zien is. Het een compilatie van de meest schokkende beelden, die uit hun context zijn gelicht. Het wordt onvoldoende duidelijk dat de beelden ge?nsceneerd zijn.

FUNAI, het Braziliaanse overheidsorgaan voor indianenzaken, vindt dat de clip het imago van indianen schaadt. Het laat onderzoeken welke middelen er zijn om de clip van YouTube te laten verwijderen.

De hele film is te zien op de website hakani.org en geeft een genuanceerder beeld.

(bron: nciv.net)

Trefwoorden: , , , , , , , ,

Niet gevonden?

Bad of douche?

Resultaten

Laden ... Laden ...

Archief

Categorieën

Krimineel

kri•mi•neel 1 (de ~ (m.), -nelen)
1 misdadiger
kri•mi•neel 2 (bn.)
1 strafrechtelijk
2 misdadig 3 [inf.]
geweldig, buitengewoon, fantastisch
kri•mi•neel 1 (de ~ (m.), -nelen) 1 misdadiger kri•mi•neel 2 (bn.) 1 strafrechtelijk 2 misdadig 3 [inf.] geweldig, buitengewoon, fantastisch

Sponsor

 

Gehost door

TransIP