Poster: Big Buck Bunny

[VIDEO] Big Buck Bunny is een bijzondere film. Bijzonder omdat de animatiefilm helemaal aan het Amsterdamse Entrepotdok is gemaakt. Door zeven mensen. In zeven maanden. Met de gratis software ‘Blender’, die iedereen kan downloaden. De film is gratis beschikbaar op internet, inclusief alle bestanden die gebruikt zijn om hem te maken. Iedereen mag daarmee doen wat hij wil.

Animatiepionier Pixar besteedde er voor Monsters & Co jaren ontwikkelingstijd en vele miljoenen aan. Jaren heeft Blender niet, laat staan miljoenen. En toch wuift elk van de miljoenen virtuele haartjes van konijn Buck, zijn rivalen Gimera, Frank en Rinky en de veertjes van Bird, het vogeltje met een belangrijk ontregelende bijrol, je tegemoet.

De zeven filmmakers, die elkaar vooraf niet kenden, komen uit zeven verschillende landen en werkten maandenlang aan de film voor minimumuurloon, reiskosten en onderdak. De naadloos bij de film aansluitende muziek is van een Duitse componist van reclamespots.

Big Buck Bunny heeft 150.000 euro gekost – in Hollywood goed voor nog geen zeven seconden Ratatouille. Achthonderd gebruikers van de Blenderfilmsoftware betaalden, nog voor er een beeldje was gemaakt, ieder dertig euro voor een collectors-dvd – plus het recht om op de aftiteling te worden genoemd.

De film mag vrij worden opgehaald, bewerkt en aangepast, zolang de oorspronkelijke makers maar genoemd worden.

Aan het Entrepotdok wordt nu gewerkt aan het game van de film, een volwaardig computerspel met de figuurtjes en decors uit Big Buck Bunny. Het spel komt ook weer volledig vrij beschikbaar, waarschijnlijk binnen een half jaar.

Maak je eigen Buck
Met softwarepakket Blender kan van a tot z een animatiefilm worden gemaakt. De software kan gratis worden gedownload en gebruikt, maar is niet bedoeld voor beginners – de basishandleiding telt al achthonderd pagina’s.

www.blender.org is het professioneel programma voor animatie en 3D-modeling dat gebruikt is voor ‘Big Buck Bunny’. De film is vanaf de projectpagina www.bigbuckbunny.org verkrijgbaar in verschillende formaten, waaronder formaten in HDTV-resoluties.

Trefwoorden: , ,

Niet gevonden?

Bad of douche?

Resultaten

Laden ... Laden ...

Archief

Categorieën

Krimineel

kri•mi•neel 1 (de ~ (m.), -nelen)
1 misdadiger
kri•mi•neel 2 (bn.)
1 strafrechtelijk
2 misdadig 3 [inf.]
geweldig, buitengewoon, fantastisch
kri•mi•neel 1 (de ~ (m.), -nelen) 1 misdadiger kri•mi•neel 2 (bn.) 1 strafrechtelijk 2 misdadig 3 [inf.] geweldig, buitengewoon, fantastisch

Sponsor

 

Gehost door

TransIP