Rwina, buiten de zone kloon?
De opnames van het nieuwe VRT-fictieproject “Rwina” zijn gestart. Het programma is opgebouwd uit sketches en vertelt de dagelijkse belevenissen van een groep allochtone jongeren uit Mechelen. Regisseur en bezieler van “Rwina” is Pietje Horsten, die al jaren actief is in het theater in Mechelen. Als regisseur bij de VRT werkte hij mee aan verschillende succesvolle tv-projecten. Zo was hij medebedenker en assistent-regisseur van “Buiten de Zone”, het smaakmakende debuutprogramma van Bart De Pauw. Het innovatieve format was een schot in de roos en won tal van binnen- en buitenlandse prijzen.

“Rwina” is een humoristisch tv-programma waarin sketches op een grappige en zelfrelativerende manier de gelijkenissen en de verschillen tussen mensen van allerlei culturen laten zien. De reeks toont jongeren – allochtonen én autochtonen – die samenleven in de stad Mechelen. Alle personages hebben een eigen karakter en worden als individuen in beeld gebracht. Het is een wervelend geheel van uit het leven gegrepen gebeurtenissen dat dankzij de ‘streetstyle’-cameravoering niets van zijn spontaniteit verliest. Nu eens grappig, dan weer wat ernstiger, maar steeds met de nodige (zelf-)relativering. De cast van “Rwina” (dat nog een werktitel is) bestaat uit acteurs en actrices van verschillende achtergronden en afkomst. Ze hebben Vlaamse, Turkse, Marokkaanse, Algerijnse en Armeense roots.

De schrijversploeg bestaat uit ervaren en minder ervaren scenaristen, uit ‘oude’ en ‘nieuwe’ Vlamingen. Elke aflevering behandelt een leeftijdsoverschrijdend en universeel thema:
1. Liefde en geluk (Scenario: Nadia Lagmara)
2. Werk en school (Anna Vercammen)
3. Geld en materialisme (Koen Burssens)
4. Vakantie en vrije tijd (Loutfi Belghmidi)
5. Imago en looks (Pietje Horsten)

De opnames van “Rwina” zijn bezig en lopen tot september 2007. Tegen het einde van Oktober 2007 zullen de vijf vernoemde afleveringen volledig afgewerkt en uitzendklaar zijn. Een uitzenddatum is er nog niet.

De cast van “Rwina” bestaat uit mensen van verschillende achtergronden en afkomst. De acteurs hebben Marokkaanse, Turkse, Algerijnse, Armeense en Vlaamse roots. Op twee jongeren na zijn ze allemaal geboren en getogen in Vlaanderen, de meesten zelfs in Mechelen, waar de reeks zich afspeelt.

ABDELKARIM LAKHAL studeert voor ’schilder-plamuurder’. Dat is tenminste wat hij zelf zegt, maar eigenlijk volgt hij de richting Binnenhuisdecoratie. Hij werkt soms 72 uur per dag maar vond tussendoor toch de tijd om mee te spelen met beide ‘Rwina’-theaterproducties in Mechelen.

ANNA VERCAMMEN studeerde af aan de toneelafdeling van het Rits. Ze speelt mee in ‘SMOS’ en is te zien in verschillende theaterprojecten die ze zelf op poten zet. Deze creatieve ‘multitasker’ maakt muziek met Kawada en schreef al scenario’s voor SMOS en voor de tv-reeks ‘Rwina’.

ARMAN BARSEGHYAN studeert bedrijfsmanagement in Mechelen. Hij was lange tijd asielzoeker en begon zich af te vragen waarom hij eigenlijk studeerde als hij hier toch niet mocht werken. Dan maar wereldberoemde acteur worden, te beginnen met de ‘Rwina’-producties op de planken.

ASMA ESSIAF studeert rechten aan de VUB en wil procureur worden. Ze is de jongste van de bende, maar weet wat ze wil en zegt wat ze denkt. En dat is heel wat. Ook zij is een trouwe medewerkster van de beide ‘Rwina’-toneelprojecten en wou het tv-avontuur voor geen geld missen.

ASSIA LAGMARA studeert criminologie aan de VUB. Niemand weet dus meer over kleine criminelen dan zij. Haar waargebeurde verhalen grenzen aan het ongelofelijke, en zijn een onuitputtelijke bron van inspiratie voor theaterteksten en tv-scenario’s. Wie kan er beter gestalte geven aan de personages dan zijzelf?

CANAN YILMAZ studeert voor vertaler/tolk. Ze behoort tot de harde ‘Rwina’-kern. Samen met Imane was ze er van in het begin bij.

IBRAHIM AFASSI doet alsof hij loodgieterij studeert. Hij kan dus even goed sanitair en verwarming installeren als acteren. Ook hij was vanaf de allereerste dag bij het Rwina-project betrokken.

IMANE EL GAMOUSSI was het eerste meisje dat zich volledig engageerde voor de ‘Rwina’-theaterproducties. Erg moedig, want het ligt niet voor de hand om als allochtoon meisje op de planken te staan. Ze bracht Canan mee, en samen zijn de vriendinnen heel sterk in het vertolken van Vlaamse koppels als José en Jeanine of André en Roger.

JONAS VAN GEEL studeerde in juni af aan het Herman Teirlinck Instituut. Theater is zijn hoofdbezigheid. Zo was hij onder andere te bewonderen in “Au nom du père” op het Theaterfestival 2006. Hij heeft zich vanaf het eerste moment vol overgave voor het ‘Rwina’-project ingezet.

JORIS HESSELS studeerde net als Anna af aan de toneelafdeling van het Rits en acteert ook in ‘SMOS’. Met zijn theaterproductie “Stokzielalleen” won hij de “1000 Wattprijs”. Deze theaterman verkent nu ook het tv-landschap.

MORAD ECHAHBOUNI werkt als kinderbegeleider in de wijk Mechelen Noord. Daarnaast is hij ook professioneel breakdanceleraar. In de eerste ‘Rwina’-productie verraste hij iedereen met zijn onvoorstelbare breakdancekunsten en in de tweede voorstelling acteerde hij mee. Dat doet hij nu op tv met evenveel zwier.

NADIA LAGMARA werkt en studeert politieke en sociale wetenschappen aan de VUB. Ze was betrokken bij de twee theaterproducties als schrijfster en actrice. Voor de tv-reeks van ‘Rwina’ schreef ze een van de scenario’s.

NOURA EL HAJJOUTI studeert ’kantoor’ om later op kantoor te kunnen werken. Tenzij onze arbeidsmarkt er natuurlijk anders over beslist. Maar dan kan ze nog altijd actrice worden want ze straalt van het scherm. Zowel op theater als op tv kruipt ze in de huid van personages die mijlenver afstaan van haar eigen persoonlijkheid.

SOUMAYA ESSIAF studeert economie-talen. Op een dag kwam zij met vier vriendinnen opdagen en allemaal werden ze deel van de groep. Na de twee theaterproducties kijkt ze ernaar uit om via tv een nog groter publiek te kunnen bereiken.

Bron

Niet gevonden?

Bad of douche?

Resultaten

Laden ... Laden ...

Archieven

Categorieën

Krimineel

kri•mi•neel 1 (de ~ (m.), -nelen)
1 misdadiger
kri•mi•neel 2 (bn.)
1 strafrechtelijk
2 misdadig 3 [inf.]
geweldig, buitengewoon, fantastisch
kri•mi•neel 1 (de ~ (m.), -nelen) 1 misdadiger kri•mi•neel 2 (bn.) 1 strafrechtelijk 2 misdadig 3 [inf.] geweldig, buitengewoon, fantastisch

Sponsor

 

Gehost door

TransIP